UPDATE: Site-ul Din Prima Linie, modificat pentru a verifica veridicitatea informațiilor

din prima linie fake news
Spread the love

UPDATE Site-ul DinPrimaLinie.ro a fost modificat. Acum include o serie de filtre menite să confirme faptul că cei care își spun povestea fac, într-adevăr, parte din sistemul medical.

Acum, cei care completează formularul vor trebui să pună la dispoziție o adresă de email validă prin care informația să fie verificată de către jurnaliștii Inclusiv. De asemenea, vor putea da contactul unei persoane care să le susțină identitatea sau povestea.

Inițiativa DinPrimaLinie este una necesară, dar în stadiul inițial ea a fost implementată greșit.

Articolul inițial mai jos

E plin news feed-ul meu în această dimineață de share-uri la site-ul ”Din Prima Linie”, o inițiativă Inclusiv, platforma de jurnalism independent care a făcut crowdfunding pentru a a-și finanța reportajele și anchetele.

Un mic intro, apoi trec direct la subiect – am 10 ani de presă, nu sunt jurnalist, sunt multe lucruri în breasla asta, dar nu jurnalist; om de vânzări, emițător de opinii, creator de conținut, le fac pe toate, dar nu sunt jurnalist. Jurnalist e Ștefan Mako, cofondator al Inclusiv, om cu multe anchete de interes public, reportaje din zone de risc. Jurnalist e și Radu Ciorniciuc, premiat pentru documentare. Oameni pe care îi respect de la distanță, gândindu-mă că nu aș putea să fac ce fac ei, pentru că e al naibii de greu.

De unde și surprinderea, furia și dezamăgirea simțite când am văzut cea mai nouă inițiativă a lor. (ERATĂ: Radu Ciorniciuc nu e implicat direct în proiectul Din Prima Linie, doar îl susține)

Din Prima Linie” e un site pe care doctorii, asistentele și personalul din sistemul medical ar trebui să intre, să-și spună povestea anonim, ca să ne facem o idee mai bună despre cum se descurcă sistemul cu pandemia de COVID-19. Problema majoră cu el? Oricine poate spune o poveste verosimilă poate apărea pe site. Site-ul e o bombă cu ceas, un focar de fake news care abia așteaptă să se răspândească. Și nu sunt singurul care vede problema asta. Sunt comentarii atât pe pagina de Facebook a Inclusiv cât și pe profilul personal al lui Ștefan Mako legat de verificarea mesajelor. Răspunsul standard e mai jos:

”Scopul site-ului e să încurajăm personalul medical să-și spună poveștile sub protecția anonimatului, ceea ce înseamnă că și pârghiile noastre de verificare se reduc semnificativ. Dacă alegațiile sunt grave și conțin nume și locații, le verificăm prin toate metodele jurnalistice la îndemână înainte să le aprobăm. Dacă informațiile sunt cele care se vehiculează prin spațiul public, încercăm să confirmăm asemenea scenarii cu sursele noastre (Primele mărturii sunt din surse proprii, verificate, cu care ținem legătura constant). Sigur că nu e soluția ideală, însă e o situație inedită în care e extrem de dificil să atribui informațiile pentru că presiunea, frica, panica sunt la cote foarte ridicate. Atât noi cât și mare parte din restul colegilor de breaslă avem permanent discuții cu foarte multe cadre medicale și e extrem de greu să-i convingem să vorbească asumat. Sper că am lămurit puțin situația ”

Argumentele de mai sus nu sunt suficiente. Poți să te duci să culegi mărturii direct de la doctori și asistente, în calitate de jurnalist, și să le publici fără să îi dai în vileag în vreun fel. Cât de greu e, în zilele astea, să scrii o poveste falsă, dar verosimilă? Ce se va întâmpla când site-urile de propagandă (de o parte și de cealaltă) vor începe să se folosească de poveștile de acolo (sau de faptul că nu sunt verificate)? De ce era nevoie ca Inclusiv să dea credibilitate, să ofere din imaginea bună a jurnaliștilor care lucrează acolo, unor mesaje de genul celor care circulă pe WhatsApp? Sunt verificate? Cum sunt verificate? Cu sursele din teren? Păi dacă sunt atâtea surse din teren, în care au încredere, de ce nu le pun să culeagă ele mesajele și să le transmită către voi. Și unde se pune stop la subiectivism în verificare? Dacă vine un cadru medical care spune că nu e rău (că mai sunt și spitale cu dotări de doamne-ajută), va fi șters mesajul? De ce să faci o platformă publică, când putea fi oferită celor din spitale, surselor de încredere, iar ei să o dea mai departe doar celor din sistemul medical? 

Sunt întrebări pe care le-am lăsat și într-un comentariu pe profilul lui Ștefan. Am primit un HaHa de la Radu Ciorniciuc. Probabil din faptul că nu crede că tocmai el poate genera un val întreg de mărturii false. Mi-a răspuns și Răzvan Pascu, cel care a avut ideea proiectului.

”E un proiect social creat în primul rând pentru medici care NU au voie să vorbească. Practic în acest moment există o cenzură impusă prin lege legată de echipamente, situații, cazuri de infectați etc. De ce crezi că nu spun medicii de ce demisionează în bloc sau ce se întâmplă sau câte cazuri sunt la ei în spital? Le este interzis. Nu au încredere în nimeni și sunt puși la perete de toată lumea. E pentru ei în primul rând”.

Tot nu am primit răspuns întrebărilor. Și mai vreau să știu cum oameni de la mine din listă, care lucrează în media, în PR, în publicitate, oameni din companii, care au avut de suferit direct sau indirect din cauza știrilor false, oameni cu diplome și knowledge, pot da share unui astfel de site? Pentru că ne validează temerile? Pentru că ne validează furia față de deciziile politice din ultimii 30 de ani? Pentru că ne face să credem că așa se vor schimba lucrurile? Chiar nu avem suficient adevăr dureros care să ne facă să deschidem ochii? De ce avem nevoie de povești posibil inventate?

Felicitări, Inclusiv, pentru Din Prima Linie! Ați creat primul site de fake news aclamat de bulă și sprijinit de umbrela jurnalismului independent!

UPDATE 2: „O să căutăm niște filtre care să ne permită verificarea și să ofere și anonimitate surselor”

UPDATE: Răspuns de la Ștefan Mako:

”Ai ajuns de la o invitație la transparență în condiții safe pentru oamenii ăștia hârșiți, într-un context extrem de dificil pentru toată lumea (medici, jurnaliști, public) la fake news, de parcă am legitima orice informație de pe whatsapp în articole jurnalistice.

E un cadru clar asumat, subiectiv, cu limitări evidente și inerente în care apar aceste mărturii, nu publicăm zvonuri venite random pe chaturi; chiar și în acest context facem toate eforturile de verificare care se pot face, nu se publică orice mesaj. Că am făcut o platformă în care personalul medical să-și lase poveștile nu echivalează cu faptul că nu culegem informații din teren de la sursele pe care le avem, sunt două chestii separate, care nu se exclud, ci se completează.

Am creat o platformă publică pentru că suntem o redacție de jurnalism, nu un distribuitor de medicamente, par example, cu acces în toate unitățile sanitare din țară. Apelăm la oameni ca să ducă mesajul mai departe, inclusiv în comunitățile medicale.”

Nu! Nu trebuie să fii distribuitor de medicamente ca să ajungi în comunitățile de doctori și să îi rogi pe ei să împrăștie în interiorul breslei. El îi zice ”cadru clar asumat, subiectiv cu limitări evidente”, eu îi zic ”platformă pe care oricine scrie ce vrea și voi dați drumul doar la ce vi se pare vouă relevant și publicul înghite tot”. Nu există niciun mecanism de verificare concret care să garanteze că ce publici e mărturia unui om care chiar a văzut cu ochii lui ce scrie acolo.

Ați vrut să nu uite lumea că existați și știu că e greu în perioada asta pentru toată lumea, dar nu mi se pare că potențialele povești reale, de valoare, pe care le-ați putea culege de acolo, merită riscul propagării unor povești inventate și nocive. 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.