Fotografia în 2019: Despre P30 Lite și magia InFocus Awards

Spread the love

În urmă cu câteva săptămâni asistam la un shooting realizat cu un smartphone. Și nu orice smartphone. Nu un smartphone de 1.000+ euro. Nu un flagship.

Smartphone-ul despre care vorbesc este Huawei P30 Lite, un telefon care costă, în acest moment, numai 1.350 de lei. Un mid-range. Hai să vedem un pic ce știu să facă cele trei camere de pe spate. 

Există un senzor principal de 48 de megapixeli, unul wide de 8 megapixeli și unul de 2 megapixeli, folosit drept senzor de profunzime. Senzorul poate scoate fotografii la rezoluție full, de 48 de megapixeli, sau la rezoluție de 12MP. Te-aș sfătui te-am sfătui să folosești rezoluția de 12 megapixeli – senzorul îmbină astfel patru pixeli în unul singur, oferind rezultate considerabil mai bune, atât din punct de vedere al clarității și contrastului, cât și din punct de vedere al culorilor. Bonus – cu rezoluția la 12MP vei avea și un zoom 2X care, cu toate că e digital, oferă rezultate destul de bune. Și noaptea modul auto de 12MP se descurcă mai mult decât decent, senzorul de 48 de megapixeli având diafragma f/1,8. 

Mai mult decât surprinzător pentru un smartphone de 1.350 de lei, există și un Night Mode dedicat ce oferă un fel de expunere lungă pentru care nu ai nevoie de trepied. În acest caz, rezultatele sunt chiar impresionante pentru un mid-range, dar lucrul acesta nu ar trebui să ne mire foarte tare având în vedere că fotografia nocturnă este una dintre specialitățile Huawei de ceva timp. 

Senzorul ultra-wide face fotografii foarte bune pe timp de zi, dar noaptea te bazezi mai bine pe senzorul principal.

Fotografiile de tip portret sunt și ele reușite, inteligența artificială a Huawei identificând cu ușurință subiectul și delimitându-l destul de natural de peisaj. La capitolul filmare nu sunt multe de zis – telefonul filmează full HD la 30 de cadre pe secundă și beneficiază de stabilizare digitală decentă. Știe și 60 de cadre pe secundă, dar în acest caz nu mai beneficiezi de stabilizare, un minus. Camera de selfie se descurcă onorabil, cu ai săi 24 de megapixeli.

Ce vreau să zic este că în 2019 nu mai trebuie să ai cine știe ce buget ca să faci poze mișto, că nu ai nevoie de echipamente extraordinar de sofisticate pentru a scoate poze demne de mii de like-uri, că nu îți trebuie altceva decât un telefon ”de buget” pentru a face fotografii care îți taie răsuflarea. 

Huawei InFocus Awards, o competiție dominată de români

Iar acum pentru haterii care vor zice că nu poți face fotografii extraordinare cu smartphone-ul – Huawei a organizat, în luna iulie, concursul de fotografie cu telefonul InFocus Awards, deschis tuturor posesorilor de smartphone-uri ale brandului. 

Concursul a avut şase categorii, iar participanţii români au obţinut cinci premii din cadrul acestora. Marele Premiu, care a constat în suma de 10.000 de euro, precum şi un Huawei Matebook 13, un Watch GT şi un voucher Trip Advisor de 250 de dolari, i-a revenit unui participant din Cehia, pentru o lucrare intitulată ”Ziua în care s-a născut fiica mea”. În total, 123.478 de persoane s-au înscris în cele şase categorii ale competiţiei: cinci adresate fotografiei (#Emotion Tag; Hello, life!; Faces; Going the Distance; Storyboard) şi una adresată videoclipurilor (Life Now).

La votul publicului, o lucrare din România a fost marea câştigătoare. Fotografia lui Dan Mihai Bălănescu, care a surprins un răsărit în Bucovina, i-a adus acestuia un Huawei P30 Pro şi un Watch GT. Imaginea a fost apreciată şi de juriu, obţinând locul al treilea în categoria în care a fost înscrisă, Going the Distance.

Categoria ”Going the Distance”, din care a făcut parte şi fotografia lui Dan Bălănescu a fost destinată descoperirii de noi locuri şi experienţe cu ajutorul funcţiilor noi de fotografiere ale smartphone-urilor Huawei: lentila tele, unghiul larg şi fotografia de tip macro. Românii au obţinut toate cele trei premii la această fotografie, cu ajutorul unor lucrări extraordinare. Mara Ciubotaru a surprins frumuseţea unui stadion gol, obţinând premiul I, iar celelalte două lucruri de pe podium au prezentat peisaje din România.

 Şi alte categorii s-au bucurat de câştigători români, precum #EmotionalTag, unde premiul doi a fost obţinut de fotografia intitulată Togetherness, realizată de Andra Irimia, în timp ce la categoria Hello, Life!, Alexandru Popa a obţinut locul al III-lea, cu fotografia ”Going commando”.

Review-ul meu complet pentru Huawei P30 Lite poate fi citit pe start-up.ro.

Facebook Comments