Dacă tot nu ai grijă de telefon, hai să-ți zic cum să ai grijă de datele din el

Spread the love

Treaba stă în felul următor: zici că ții la telefonul tău ca la ochii din cap. Dar știi care e adevărul? Îl pierzi, îl scapi, îl virusezi – faci ce faci și ori rămâi fără device, ori fără datele din el. Și nu o zic eu, au zis-o alții ca tine.

65,92% dintre români și-au pierdut cel puțin o dată contactele, informațiile esențiale sau pozele din telefon – astea sunt rezultatele adunate în urma unui chestionar online realizat de Huawei România. La chestionar au răspuns peste 12.000 de oameni ca tine (și ca mine – am pierdut și eu telefoane, le-am dat de le-am julit sau le-am ”șurubărit” la software până nu mai știau nici cum să se aprindă).  Toate informațiile au fost prezentate în cadrul unui event la care au participat oameni obișnuiți, clienți ai Huawei.

Hai să vedem, detaliat, cum stau lucrurile – de ce rămân românii fără datele de pe mobil…

Peste jumătate (61%) din pierderile de informații au fost cauzate de posesorii telefoanelor sau de defectarea dispozitivelor. La polul opus, cel mai improbabil mod prin care aceste informații se pierd este în urma infectării telefonului cu un virus (4%). Chiar și așa, jumătate (50%) dintre cei care au răspuns chestionarului spun că și-au instalat un antivirus/ mobile security în telefon. Adevărul este că dacă nu instalezi APK-uri de pe site-uri dubioase și te rezumi la ce e în Google Play sunt foarte mici șansele să ai de-a face cu viruși. (Paranteză rapidă – la event a fost prezentă și o doamnă de circa 50 de ani foarte bine informată care a explicat că are instalat un antivirus gratuit, doar ca să se asigure că nu va avea probleme).

41% dintre cei care au completat chestionarul Huawei România au declarat că cel puțin o dată în viață și-au pierdut sau le-a fost furat telefonul, pierzând astfel accesul temporar sau permanent la datele personale. Sondajul arată că tinerii sub 25 de ani (generația Z) au șanse de aproape două ori mai mari (30,74%) să își piardă telefonul față de cineva care are peste 35 de ani (18,71%) (generația X). Cătălin Nițu, de la Go4It, zice că ăștia mai tineri pierd telefoanele mai repede pentru că nu le-au plătit ei – asta ca inside joke.

… și cum să ți le protejezi mai bine

Totuși, sondajul scoate la iveală că mulțiau învățat din greșelile trecutului și că acum își protejează informațiile personale. 73,68% dintre cei chestionați au spus că fac backup pozelor, contactelor și datelor pe care le au în telefoane. Studiul arată că cei mai familiarizați cu acest proces sunt tinerii sub 25 de ani. (Adică cei care pierd cel mai des telefoanele – măcar atât) 3 din 5 tineri (80,94%) au declarat că fac frecvent backup, față de 66,32% în cazul generației X.

De asemenea, studiul arată că posesorii de flagship-uri (peste 3.000 de lei) sunt mai interesați să facă backup (85.31%), față de cei care au telefoane care costă sub 1.000 de lei (62,42%). (Asta mi se pare o eroare de logică – doar pentru că ai un telefon mai ieftin, nu înseamnă că datele tale ar trebui să valoreze mai puțin). 

Când vine vorba de securizarea telefonului, trei sferturi (75%) dintre români aleg să limiteze accesul persoanelor străine la telefonul lor, cea mai populară metodă fiind cea pe bază de amprentă (54%). Restul metodelor de securitate folosite variază în funcție de vârsta posesorului: generația X preferă parolele (13,15%), generația Z PIN-ul format din 4 cifre (9,92%), în vreme ce millennials (26-34 de ani) aleg să își deblocheze telefonul cu ajutorul recunoașterii faciale (8,28%).

În ceea ce privește telefoanele pe care românii le preferă, datele arată că sunt de două ori mai multe șanse să vezi un telefon de ultimă generație în mână unui bărbat (10,8%), decât în mâna unei femei (5,57%). În plus, generația care apreciază cel mai mult flagship-urile sunt millennials – 12,26% dintre ei au un flagship, față de 7% cât au în medie generațiile X și Z.

Sondajul arată că 66% dintre români obișnuiesc să-și folosească telefonul personal în interes de serviciu. Dintre aceștia, un sfert (24,09%) nu folosesc nicio metodă de a limita accesul persoanelor necunoscute la telefonul lor, astfel că, în eventualitatea unui furt sau pierdere, dispozitivul poate deveni un risc de securitate pentru firma unde lucrează. Aici cred că ar ajuta și ca angajatorii să se implice direct în educarea angajaților, ca să nu riște ca datele confidențiale ale firmei să ajungă pe la concurență.

La chestionarul realizat online de Huawei Romania, în perioada 14-23 noiembrie, au răspuns  12.381 de persoane active pe rețelele sociale, posesoare de diferite branduri de telefoane.

Huawei, lider în tehnologie și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, oferă utilizatorilor săi soluții inovatoare, precise și rapide de securizare a datelor personale din telefoane. Noul flagship lansat toamna aceasta – Huawei Mate 20 Pro – vine echipat cu senzor de amprentă integrat în ecran și 3D Face Unlock cu Inteligență Artificială, care deblochează telefonul prin intermediul tehnologiei de analiză 3D în mai puțin de 0,6 secunde.

De asemenea, Huawei oferă utilizatorilor soluții dedicate de Backup & Securitate cum ar fi: Phone Clone pentru transferarea datelor atunci când îți schimbi telefonul cu unul nou, Backup & Restore prin HiSuite cu ajutorul unui PC sau direct din telefon, cu salvarea datelor pe card sau în rețea. Mai mult de atât, Huawei oferă acces gratuit în Huawei Cloud unde pot fi salvate automat date importante precum contactele, fotografiile, dar și alte fișierele utile. Informațiile din Huawei Mobile Cloud pot fi sincronizate automat pe toate smartphone-urile Huawei, astfel că este ușor și rapid ca utilizatorii să acceseze Contactele, Fotografiile, Calendarul, Wi-Fi și Notițele folosind Huawei ID.

Facebook Comments

Un comentariu la „Dacă tot nu ai grijă de telefon, hai să-ți zic cum să ai grijă de datele din el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.