Fetița flămândă din Vaslui și ipocrizia noastră, a tuturor

Spread the love

Mă abțin, de regulă, de la comentarii pe teme politice și sociale, nu pentru că nu am opinii, ci pentru că nu e neapărat un domeniu de interes pentru mine.

Dar am văzut articolul ăsta distribuit de câteva persoane de la mine din listă și am o serie de probleme cu ce e în el, cu ce se transmite prin el și cu ce reprezintă fiecare share de la tinerii frumoși și liberi de la mine din listă. O să le iau pe rând.

1. Informația din articol: este incompletă și acest lucru este făcut special. Ce nu este menționat în „reportajul” PRO TV este faptul că acei bani nu sunt doar pentru routere.

Cum vor fi cheltuiți banii:

”1. Crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educaţie la minim 2000 de şcoli la finalul implementării proiectului
2. Dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de unităţi gimnaziale cu echipamente wireless, prin implementarea proiectului
3. Creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului” – toate detaliile proiectului sunt aici.

Deci, nu vorbim doar de un router amărât într-o școală, e vorba despre crearea unei infrastructuri care va permite accesul la cea mai mare librărie de materiale educaționale open-source din lume. Adică apropierea de idealul de ”o școală ca afară”.

Ce mă deranjează la toate cifrele oferite în comunicatul oficial este următorul aspect: ”În urma implementării proiectului, vor fi instalate 20.000 de echipamente wireless, iar 54 de persoane vor fi instruite pentru administrarea şi utilizarea infrastructurii.

Doar 54 de persoane cu adevărat pregătite la 4.500 de școli dotate cu noile tehnologii. Asta este problematic.

Revenind un pic la informația din articolul PRO TV – nu este menționat niciunul dintre aspectele prezentate mai sus, ci publicul e lăsat să creadă că 4.500 de școli vor primi câte un router ca ăla de acasă pentru 10.000 de euro.

2.  Ce nu pricep mulți: că banii provin majoritar din Fonduri Europene. 

”Valoarea totală a investiției este de 209 milioane lei, inclusiv TVA, din care 177,11 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, iar 32 milioane lei sunt fonduri de la bugetul de stat”.

Materialul viral al știrilor PRO TV nu menționează faptul că fondurile nerambursabile UE nu pot fi folosite decât în scopurile în care au fost accesate. Nu, guvernul nu poate alege să hrănească copiii, dar nu vrea asta. Pur și simplu e obligat să folosească fondurile în scopul în care au fost menite de la UE.

3. Ce mi se pare nociv: gândirea de genul ”avem băi în curte, dar noi visăm la WiFi în școli”. 

România e o țară plină de probleme, nu voi nega asta vreodată și nici nu zic că problemele respective sunt mai puțin importante. Dar. Dar. Dar.

Dar dacă ți se dă ocazia (și ți se dau banii) ca o parte a sistemului educațional românesc să se apropie câtuși de puțin de cele din occident, bucură-te de ea.

Accesul la internet și la tehnologiile moderne înseamnă accesul la informații, la noi perspective și, poate, pentru unii, un viitor mai bun.

Da, ar trebui rezolvate problemele privind abandonul școlar, privind wc-urile din curte, privind sărăcia și manualele pline de greșeli. Dar nu se pot rezolva cu bani din fonduri UE destinați infrastructurii WIFi din școli.

Cazul ăsta îmi aduce aminte de un coșmar PR al Samsung. Directorul avea dreptate – accesul la educație e mai important decât accesul la o câcăstoare din porțelan. În plus, să vii să bați obrazul unei companii private de tehnologie că donează tablete, nu toalete, mi se pare deplasat.

Reacțiile de genul ăsta nu fac decât să ne țină în urmă ca societate și nu mi se pare corect să ții o țară întreagă pe loc sub pretextul că există zone cu probleme. Tehnologia și inovația sunt motoare de dezvoltare care nu pot fi ignorate și care nu ar trebui oprite.

4. Ipocrizia noastră

Aici ipocrizia se manifestă în mai multe moduri.

În primul rând, noi, adică ăștia din bula mea, nu ratăm vreo ocazie să ne plângem de măsurile populiste luate de PSD, de asistații sociali. Povestea fetiței din Vaslui este absolut sfâșietoare și niciun copil nu ar trebui să trăiască o astfel de dramă. Dar adevărul este că provine dintr-o familie asistată social. Vrem să nu mai vedem astfel de cazuri, dar nu vrem ca statul să mărească alocații, pensii, ajutoare de șomaj.

Aceeași ”elită” care înjură printre dinți la fiecare măsură populistă are sufletul făcut bucăți când vine vorba despre cazuri ale unor oameni cu adevărat nefericiți. Sistemul este futut, asta este realitatea și e groaznic. Dar dacă suntem împotriva celor asistați social doar pentru că nu le cunoaștem aspectele mizerabile ale existenței lor nu înseamnă că avem orientări politice sau că avem principii. Înseamnă doar că suntem prost informați și rupți de realitate.

În al doilea rând, știu că e cool să urăști PSD-ul. Și știu că au luat o mulțime de măsuri care ar putea avea repercusiuni catastrofale pentru societatea actuală. Dar e periculos să cazi în capcana de a vedea doar alb și negru prin ochelari de cal. E periculos să începi să nu mai vezi și măsurile decente care sunt luate de unii sau de alții pentru că în momentul acela nu mai înțelegi cum funcționează. Și dacă PSD e dușmanul nostru, al tuturor, să nu îl înțelegem și să-i negăm atuurile e mai periculos decât să acceptăm că poate mai face și lucruri bune uneori, cum ar fi accesarea unor fonduri UE. Și că dacă face și lucruri okay uneori, asta nu înseamnă că nu e, în continuare, nociv la nivel macro pentru România.

În ultimul rând, articole de genul celui realizat de PRO TV sau de genul celui făcut de G4Media nu se deosebesc cu mare lucru de materialele de propagandă pro-PSD găsite pe site-urile de fake news. Distribuirea articolelor de genul pe ”nedigerate”, fără trecerea prin filtrul rațional și fără verificarea unor informații din alte surse, dintr-un impuls de ură și de ”muie PSD”, nu are cum să facă bine cuiva.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.